Byggestips

mpk20130401_201958lrLodding Den beste måten å sette sammen delene i et messing byggesett er å lodde. En riktig utført loddefuge er sterk og nesten usynlig. Det som holder sammen en lodding er det loddetinnet som kommer mellom delene, ikke det som ligger rundt skjøtene. Det er viktig at tinnet flyter godt ut. For at dette skal skje er det viktig at lodde stedet er rent og fritt for oksidering. Utstyr Som underlag på arbeidsbordet, tilpass en finer eller sponplate som det ikke gjør noe om det blir brennmerker i. En loddebolt med stativ. Den må være på minst 50 watt. Loddetinn, en rull med tynt trådtinn. Jeg bruker helst 0,5mm. En flaske med loddevann.

Loddebolten må stelles, slik at den funger ordentlig hele tiden. Pass på at spissen hele tiden er ren. Blir det mye slagg på spissen, bruk en fil og fil det vekk. Fortinn spissen igjen slik at den blir blank. Ha en våt svamp liggende ved loddeboltstativet og tørk av spissen med jevne mellomrom. Fortinning av loddepunkt Gjør rent loddestedet, puss med fint sandpapir eller glassfiberbørste. Ha litt loddevann på loddestedet, bare der, Ta litt tinn på loddebolten som må være god og varm. Varm opp loddepunktet og tinnet sprer seg utover der hvor det du har hatt på loddevann. Hold så loddebolten på punket til tinnet flyter stille, blankt og ikke bobler. Ta bort bolten og blås på stedet, når loddingen blir avkjølt blir den matt. Man kan også fortinne man to biter på denne måten. Legg disse sammen tinn mot tinn og varm opp til tinnet blir blankt. Når loddepunktet er avkjølt sitter de sammen for ”godt”. En annen måte som er vanlig, er å ha på loddevann på delene som skal loddes. Disse legges sammen og varmes opp med en godt fortinnet bolt. Legg på litt tinn i skjøten og tinnet vil flyte inn mellom delene. En tredje måte å lodde på er med flytene loddetinn. Det er loddetinn i pulverform blandet med loddevæske slik et det blir en pasta. Fremgangsmåten er den samme. Dette er ikke vanskelig, prøv deg frem på noen vrakbiter, så vil du fort finne ut at dette er måten å bygge på.

Bruk en kraftig loddebolt med liten spiss. Det er viktig å få varmet opp loddepunktet raskt, Så ikke varmen sprer seg over hele gjenstanden og tidligere loddinger går opp. Er det tett mellom loddingene, legg fuktig tørkepapir på tidligere loddinger for avkjøling. Begynn med store deler og ta de mindre etter hvert. En liten gassbrenner er også fin å bruke til større deler. Støpedeler som buffere kan være vanskelig å lodde uten en slik brenner. Rengjøring Bruk skalpell og nålefiler til å fjerne overflødig tinn. Rengjør modellen med tannbørste og skurepulver og oppvaskmiddel. Det nødvendige verktøy og utstyr fåes i jernvare og hobbybutikker. GOD LODDING!